ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ !

Ο όρος «εκλεκτική» ή «επιλεκτική» αλαλία αναφέρεται σε απουσία λόγου που παρουσιάζει το παιδί σε επιλεγμένα περιβάλλοντα και καταστάσεις, ενώ κανονικά δεν παρουσιάζει καμία...

Περισσότερα

F.A.Q.

Δείτε τις απαντήσεις από τη Δρ. Γκόλτσιου, από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχετε για τα παιδιά σας.

Περισσότερα

τα νέα της Δρ. Γκόλτσιου

Αναπτυξιακές διαταραχές: δεν θα έπρεπε οι παππούδες και οι γιαγιάδες να έχουν και αυτοί θέση;

12.03.2024 - 11:27

Σύμφωνα με το πλαίσιο που προτείνει η Διεθνής Ταξινόμηση της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας (ICF) της ΠΟΥ, η οικογένεια...

περισσότερα

GRIFFITHS refresher course

13.01.2024 - 10:07

Τον Νοέμβριο του 2023, η Δρ Γκόλτσιου παρακολούθησε το σεμινάριο για τους χρήστες GMDS-III: Griffitihs III Video Training Course...

περισσότερα

Όλα τα νέα

Δυσκολίες συμπεριφοράς ψυχολογικά προβλήματα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ


Πώς ένα παιδί ή ένα νεαρό άτομο αντιδρά μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία τους, πώς κατανοούν τις πληροφορίες και πώς επικοινωνούν, ανάλογα με τις προηγούμενες εμπειρίες τους ή πώς αντιμετωπίζουν συνήθως τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος.

Οι αρνητικές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ανησυχητικές σκέψεις για την υγεία τους ή εκείνη της οικογένειας και των φίλων, φόβο, αποφυγή, προβλήματα ύπνου, ή σωματικά συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι.

Α. Φροντίζοντας τη δική σας ψυχική υγεία

Εκτός από το να σκέφτεστε τα παιδιά σας, είναι σημαντικό να φροντίσετε τη δική σας ψυχική υγεία και ευεξία. Τα παιδιά αντιδρούν, εν μέρει, σε αυτό που βλέπουν από τους ενήλικες γύρω τους. Όταν οι γονείς και οι φροντιστές αντιμετωπίζουν μια κατάσταση ήρεμα και με αυτοπεποίθηση, μπορούν να παρέχουν την καλύτερη υποστήριξη για τα παιδιά τους. Οι γονείς μπορούν να είναι πιο υποστηρικτικοί στους άλλους γύρω τους, ειδικά στα παιδιά, αν είναι καλύτερα προετοιμασμένοι.

Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις δικές σας ανησυχίες: Η αβεβαιότητα μπορεί να μας κάνει όλους να αισθανόμαστε ανήσυχοι. Προσδιορίστε άλλους ενήλικες που μπορείτε να μιλήσετε για τις δικές σας ανησυχίες. Χρησιμοποιήστε τεχνικές που σας βοηθούν να νιώσετε λίγο πιο ήρεμοι - αν είστε στο σπίτι, μουσική, τεχνικές χαλάρωσης, απόσπαση της προσοχής (όπως βλέποντας κάτι αστείο) και ο χρόνος με την οικογένεια μπορεί να βοηθήσει όλα.

 

Β. Βοηθώντας τα παιδιά και τους νέους να αντιμετωπίσουν το άγχος

1)Ακούστε και παρατηρείστε: Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να ανταποκριθούν στο άγχος με διαφορετικούς τρόπους. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι συναισθηματικά (για παράδειγμα, μπορεί να είναι αναστατωμένα, αγχωμένα, θυμωμένα ή ταραγμένα), συμπεριφορικά (για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν πιο εξαρτημένα από εσάς ή πιο αποτραβηγμένα, μπορεί να βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα) ή σωματικά (για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο στομάχι). Προσέξτε για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι αν είναι σε θέση να εκφράσουν και να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Τα παιδιά και οι νέοι που επικοινωνούν διαφορετικά με τους συνομηλίκους τους μπορεί να βασίζονται σε εσάς για να ερμηνεύσουν τα συναισθήματά τους. Ακούστε τους, αναγνωρίστε τις ανησυχίες τους, και δώστε τους επιπλέον αγάπη και προσοχή, αν το χρειάζονται.

2)Παροχή σαφών πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση:

Όλα τα παιδιά και οι νέοι θέλουν να αισθάνονται ότι οι γονείς και οι φροντιστές τους μπορούν να τα κρατήσουν ασφαλή. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μιλώντας ανοιχτά για το τι συμβαίνει και παρέχοντας ειλικρινείς απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που έχουν. Εξηγήστε τι γίνεται στη χώρα τη δεδομένη στιγμή για να κρατήσει τους και τους αγαπημένους τους ασφαλείς, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που μπορούν εκείνα να λάβουν για να βοηθήσουν.

Χρησιμοποιήστε λέξεις και επεξηγήσεις που μπορούν να κατανοήσουν και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αξιόπιστες πηγές πληροφοριών - υπάρχουν πολλές παραπλανητικές πληροφορίες από άλλες πηγές που θα δημιουργήσουν άγχος για εσάς και την οικογένειά σας.

Δεν θα είναι πάντα δυνατό να δοθούν απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που μπορούν να θέσουν τα παιδιά και οι νέοι, ή να καθησυχάσετε όλες τις ανησυχίες τους, οπότε εστιάστε στο να ακούτε και να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά τους για να τους βοηθήσετε να νιώθουν ότι τους στηρίζετε.

Επιτρέψτε στα παιδιά να υποβάλουν ερωτήσεις: Δίνοντάς τους το χώρο και χρόνο για να υποβάλουν αυτές τις ερωτήσεις και να πάρουν απαντήσεις είναι ένας καλός τρόπος για να διευκολύνει το άγχος.

Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να κατανοήσουν μια γελοιογραφία ή μια εικόνα καλύτερα από μια εξήγηση.

3)Να είστε ενήμεροι για τις δικές σας αντιδράσεις: Να θυμάστε ότι τα παιδιά και οι νέοι παίρνουν συχνά συναισθηματικές υποδείξεις τους από τους σημαντικούς ενήλικες στη ζωή τους, οπότε το πώς θα ανταποκριθείτε εσείς στην κατάσταση είναι πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να παραμείνετε ήρεμοι, να ακούσετε και να αναγνωρίσετε τις ανησυχίες των παιδιών και των νέων, να μιλήσετε ευγενικά σε αυτά και να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις που έχουν ειλικρινά.

 

4)Δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα: Η ζωή αλλάζει για όλους μας για λίγο.

Η ρουτίνα όμως δίνει στα παιδιά και τους νέους ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας στο πλαίσιο της αβεβαιότητας, οπότε σκεφτείτε πώς να αναπτύξουν μια νέα ρουτίνα – ειδικά αν δεν είναι στο σχολείο:

a)     Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για την ημέρα ή την εβδομάδα που περιλαμβάνει χρόνο για μάθηση, παιχνίδι και χαλάρωση

b)     Ρωτήστε τους δασκάλους τι μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τη συνεχή μάθηση στο σπίτι.

c)     Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει ιδανικά να είναι δραστήριοι για 60 λεπτά την ημέρα, γεγονός που μπορεί να είναι πιο δύσκολο όταν περνούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε εσωτερικούς χώρους. Προγραμματίστε το χρόνο έξω εάν μπορείτε να κάνετε ή διαβάστε εδώ για μερικές ιδέες για τα παιχνίδια και  δραστηριότητες σε εσωτερικό χώρο

d)     Μην ξεχνάτε ότι ο ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός για την ψυχική και σωματική υγεία,  διατηρήστε λοιπόν τις υπάρχουσες ρουτίνες πριν τον ύπνο

e)     Διατηρείστε σταθερό υγιεινό διαιτολόγιο και πρόγραμμα φαγητού.

5) Περιορίστε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης και συζητήστε συχνά για αυτό που έχουν δει και ακούσει: Τα παιδιά και οι νέοι, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να στενοχωριούνται περισσότερο αν παρακολουθούν την  επαναλαμβανόμενη κάλυψη της κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης. Προσπαθήστε να αποφύγετε την απενεργοποίηση της τηλεόρασης ή το κλείσιμο ιστοσελίδων όταν τα παιδιά ή οι νέοι έρχονται στο δωμάτιο. Αυτό μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για να ανακαλύψουν τι συμβαίνει - και η φαντασία τους μπορεί να αναλάβει. Αντ 'αυτού, περιορίστε το ποσό της έκθεσης σας και την οικογένειά σας.  Οι έφηβοι θα ακούσουν επίσης πράγματα από φίλους και θα λάβουν πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μιλήστε τους για το τι συμβαίνει και ρωτήστε τους τι έχουν ακούσει σχετικά. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους και να τους καθησυχάσετε με κατάλληλο τρόπο για την ηλικία τους, αποφεύγοντας πάρα πολλές λεπτομέρειες.

 

Παιδιά και νέοι με μαθησιακές δυσκολίες

Τα παιδιά και οι νέοι με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να αισθανθούν μια απώλεια ελέγχου σε περιόδους αβεβαιότητας στην κοινωνία. Μπορεί να χρειαστούν επιπλέον καθησυχασμό, περισσότερες εξηγήσεις ή προσαρμοσμένες εξηγήσεις σχετικά με το γεγονός, και περισσότερη άνεση και άλλη θετική φυσική επαφή από τους αγαπημένους τους.

Ένας καλός τρόπος για να τους βοηθήσετε είναι υποστηρίζοντας τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και υπενθυμίστε τους συχνά ότι δεν είναι μόνοι. Ακούστε τους, λάβετε τα συναισθήματά τους σοβαρά και μην τους επικρίνετε.

επόμενο Όλα τα άρθρα

Δρ. ΚΩNΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ | © 2024 Web Design & Development by Generation Y