ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ !

Ο όρος «εκλεκτική» ή «επιλεκτική» αλαλία αναφέρεται σε απουσία λόγου που παρουσιάζει το παιδί σε επιλεγμένα περιβάλλοντα και καταστάσεις, ενώ κανονικά δεν παρουσιάζει καμία...

Περισσότερα

F.A.Q.

Δείτε τις απαντήσεις από τη Δρ. Γκόλτσιου, από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχετε για τα παιδιά σας.

Περισσότερα

τα νέα της Δρ. Γκόλτσιου

Αναπτυξιακές διαταραχές: δεν θα έπρεπε οι παππούδες και οι γιαγιάδες να έχουν και αυτοί θέση;

12.03.2024 - 11:27

Σύμφωνα με το πλαίσιο που προτείνει η Διεθνής Ταξινόμηση της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας (ICF) της ΠΟΥ, η οικογένεια...

περισσότερα

GRIFFITHS refresher course

13.01.2024 - 10:07

Τον Νοέμβριο του 2023, η Δρ Γκόλτσιου παρακολούθησε το σεμινάριο για τους χρήστες GMDS-III: Griffitihs III Video Training Course...

περισσότερα

Όλα τα νέα

Χρήσιμες οδηγίες

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


Δεν είναι τυχαίο που οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνυφασμένες με την ξενοιασιά και την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας. Ο ελεύθερος χρόνος όμως είναι πια στην εποχή μας δυσεύρετος ακόμα και για τα παιδιά μας. Στα μικρές βρεφικές και προσχολικές ηλικίες ο χρόνος αυτός περιορίζεται από τα άγχη και τις υποχρεώσεις των γονιών, στη σχολική ηλικία προστίθενται και οι πολλαπλές δραστηριότητες και των παιδιών. Έτσι ακόμα και η ελληνική οικογένεια έχει ανάγκη για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο και οι διακοπές φαντάζουν ένα λαχταριστό δώρο για μεγάλους και μικρούς!

Ο χρόνος των διακοπών δεν είναι όμως μόνο ευκαιρία για ξεκούραση, είναι και οι μοναδικές στιγμές που θα ζήσουμε με το παιδί μας απερίσπαστοι, χαλαροί και έτοιμοι να του μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε και να το καμαρώνουμε να μεγαλώνει.

Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια στις διακοπές καλό θα είναι να είναι προσαρμοσμένα τόσο στην ηλικία του παιδιού, όσο και στα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του.

Στην πρώτη βρεφική ηλικία, που το μωρό αρχίζει να στηρίζει το κεφαλάκι και να εξερευνά ήχους και εικόνες γύρω του, οι βόλτες με το μαρσιππο δίπλα στη θάλασσα ή με το καρότσι στην  εξοχή το δίνουν την ευκαιρία να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Κατάλληλα επίσης είναι παιχνίδια με διαφορετική σύνθεση και υφή  (πάντα με προσοχή  στην ασφάλειά του ) και μουσικά παιχνίδια με ζωντανά χρώματα και ήχους!

Η θάλασσα είναι αγαπημένος προορισμός των παιδιών όλων των ηλικιών και το θαλάσσιο στοιχεία προσφέρεται απλόχερα στη χώρα μας. Είανι σημαντικό όμως οι γονείς να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες ηλιοπροστασίας.

Για τα μεγαλύτερα βρέφη μέχρι την ηλικία του ενός έτους,  που αρχίζουν πλέον κα κάθονται μόνα τους και να μπουσουλάνε, που χαίρονται με το κρυφτούλι και καταλαβαίνουν πια τη διαφορετικότητα των αντικειμένων, μπορείτε να φτιάξετε  ασφαλείς «παιδότοπους» μέσα και αλλά έξω από το σπίτι, όπως πχ στην άμμο, να παίξετε παιχνίδια αλληλεπίδρασης, όπως «κου-κου-τσα» ή να γεμίσετε  ένα καλάθι , με αντικείμενα διαφορετικών υλικών για να το εξερευνήσει, πάντα με επίβλεψη.

Ενός έτους-15 μηνών: Αρχίζει τα πρώτα του βηματάκια και η εξερεύνηση της παραλίας είανι μία πρόκληση. Μην ξαφνιαστείτε αν το μωρό σας δεν θέλει να περπατήσεις ξυπόλητο στην άμμο και μην το πιέσετε, μερικά παιδιά θέλουν τον χρόνο τους στις καινούριες αισθήσεις.

Μέσα στο σπίτι, τα παιδικά τραγούδια και βιβλία αλλά και μεγάλα συναρμολογούμενα κυβάκια ή ενσφηνώματα προάγουν την αντίληψη και την επικοινωνία σε  αυτή την ηλικία.

 

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, το παιδί βελτιώνει τη βάδιση, τη στροφή, το σκαρφάλωμα, αρχίζει πλέον να τρέχει. Μπορεί να περνά πολλή ώρα έξω παίζοντας με το νερό και τα κουβαδάκια και τα φτυάρια του, αλλά και με  παιχνίδια που σπρώχνει,   τραβά, τσουλά, όπως οι ρόδες  πηδά από πάνω τους ή τα καβαλικεύει. Δίτροχα που προχωρούν ενώ το παιδί κουνά τα ποδαράκια στο έδαφος είναι μια πολύ ευχάριστη απασχόληση και προάγει τη ισορροπία του παιδιού.

2ετών έως 3 ετών: Η παιδική χαρά με την κούνια, το μονόζυγο και την τραμπάλα, γίνεται πλέον συχνός τόπος επίσκεψης – προσέξετε όμως για την ασφάλεια του, καθώς δεν είναι όλα τα παιχνίδια για τις ίδιες ηλικίες και σε αυτή την ηλικία ακόμα τα παιδιά παίζουν παράλληλο και όχι δυαδικό παιχνίδι. Για αυτή την ηλικία υπάρχουν πολλά τρίκυκλα για να κάνει το παιδί σας τις πρώτες πεταλιές. Μέσα στο σπίτι, απασχολήστε το δημιουργικά με βιβλία, ζωγραφική με δαχτυλομπογιές ή νερομαρκαδόρους. Ταχτοποιείστε στο τέλος της ημέρας τα παιχνίδια  ανά σχήμα, μέγεθος ή χρώμα  καθώς το παιδί είναι πια έτοιμο να μάθει αντίθετες έννοιες (πχ μικρό-μεγάλο) και να ομαδοποιεί.

3ετών -4ετών: καλό είναι σε αυτή την ηλικία να δίνονται κάποια απλά μαθήματα κολύμβησης στο παιδί από προπονητή για μικρά παιδιά. Έτσι το παιδί θα χαρεί τη θάλασσα με ασφάλεια και χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς λόγω ανασφάλειας των γονιών. Έξω από το νερό παίξετε παιχνίδια με οδηγίες σε χώρο και χρόνο , πχ χρήσιμα είναι παιχνίδια με οδηγίες   να κινηθεί μπρος-πίσω, δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω  , αργά ή γρήγορα, καθώς το παιδί πλέον αντιλαμβάνεται χωροχρονικές  έννοιες αλλά και τραγουδάκια ή στιχάκια, καθώς αναπτύσσεται σημαντικά το λεξιλόγιο και η μνήμη του.

 

4-5 ετών: Κατασκευάστε κολιέ ή βραχιόλια από κοχύλια και χάντρες, για να προάγετε τη λεπτή κίνηση του παιδιού που πλέον εξελίσσεται για να ετοιμαστεί το παιδί για τις δραστηριότητες προγραφής του σχολείου. Κάντε κολλάζ με πετρούλες που το ίδιο το παιδί διαλέγει από την άμμο, για να προάγετε την παρατηρητικότητα του και την υπομονή και επιμονή σε λεπτή κίνηση ενώ κάνετε μια μεγάλη βόλτα στην παραλία. Μάθετε το να ρίχνει βότσαλα μέσα στο νερό, με επιδεξιότητα και κάνετε διαγωνισμούς ποιος θα το πετάξει πιο μακριά, ποιο βότσαλο θα κάνει τα πιο πολλά πηδηματάκια στο νερό. Ο οπτικοκινητικός συντονισμός πλέον είναι κατάλληλος για να εξασκηθεί το  παιδί σε τέτοιες δεξιότητες. Κατασκευάστε ένα υπαίθριο θεατράκι και παίξτε με δαχτυλοκουκλάκια μια ιστορία δίνοντας του το έναυσμα να τη φανταστεί και να την εξιστορήσει, καθώς θέλετε να ενισχύσετε την αφηγηματική του ικανότητα και τη δημιουργικότητα του-η φαντασία σε αυτή την ηλικία οργιάζει! Καθημερινά παιχνίδια όπως το πατίνι ή το ποδήλατο με βοηθητικές είναι πλέον μια προσωπική κατάκτηση!

 

Στην πρώτη σχολική ηλικία, το παιδί πλέον μπορεί αν ταξιδέψει περισσότερη ώρα με το αυτοκίνητο και έτσι ίσως αποφασίσετε να επισκεφτείτε καινούριους προορισμούς. Φροντίστε όμως η διαδρομή να είναι ευχάριστη για όλους. Απασχολείστε το παιδί με ομαδικά παιχνίδια λέξεων, μνήμης και παρατηρητικότητας, πχ κερδίζει όποιο δει έξω από το παράθυρο τα περισσότερα μπλε αυτοκίνητα, όποιος βρει τις περισσότερες

Τις ίδιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε και σε μια ξένη γλώσσα που ενδεχομένως διδάσκεται, πχ στα αγγλικά

Ακούστε μουσική, χορέψτε, ζωγραφίστε, δείτε μαζί μια ταινία σε ένα υπαίθριο κινηματογράφο.

Το καλοκαίρι αυτό ίσως είναι και το πρώτο που το παιδί θα βγάλει τις βοηθητικές ρόδες στο ποδήλατο, δώστε του ευκαιρίες για εξάσκηση και μην ξεχνάτε ποτέ το κράνος! Κολυμπήστε, παίξετε τένις, ρακέτες ή όποιο άλλο άθλημα , με προσοχή πάντα στον ήλιο και στ ατυχήματα. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Στην ηλικία των 8 ετών, πολλά παιδιά ζητούν από τους γονείς να πάνε στην κατασκήνωση. Είναι μια ηλικία όπου πλέον το παιδί είανι πλέον αυτόνομο στην καθημερινή φροντίδα και υγιεινή του και έχιε ανάγκη από συνομηλίκους και κοινωνική επαφή. Εμπιστευτείτε το αφού πρώτα το έχετε βοηθήσει να είναι υπεύθυνο και να σας εμπιστεύεται για να μπορεί να συζητήσει μαζί σας οτιδήποτε το απασχολεί, δυσάρεστο ή ευχάριστο.

 

επόμενο προηγούμενο Όλα τα άρθρα

Δρ. ΚΩNΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ | © 2024 Web Design & Development by Generation Y