ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ !

Ο όρος «εκλεκτική» ή «επιλεκτική» αλαλία αναφέρεται σε απουσία λόγου που παρουσιάζει το παιδί σε επιλεγμένα περιβάλλοντα και καταστάσεις, ενώ κανονικά δεν παρουσιάζει καμία...

Περισσότερα

F.A.Q.

Δείτε τις απαντήσεις από τη Δρ. Γκόλτσιου, από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχετε για τα παιδιά σας.

Περισσότερα

τα νέα της Δρ. Γκόλτσιου

Αναπτυξιακές διαταραχές: δεν θα έπρεπε οι παππούδες και οι γιαγιάδες να έχουν και αυτοί θέση;

12.03.2024 - 11:27

Σύμφωνα με το πλαίσιο που προτείνει η Διεθνής Ταξινόμηση της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας (ICF) της ΠΟΥ, η οικογένεια...

περισσότερα

GRIFFITHS refresher course

13.01.2024 - 10:07

Τον Νοέμβριο του 2023, η Δρ Γκόλτσιου παρακολούθησε το σεμινάριο για τους χρήστες GMDS-III: Griffitihs III Video Training Course...

περισσότερα

Όλα τα νέα

δυσκολίες στην κίνηση-αδεξιότητα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ  ΜΕΧΡΙ ΤΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ

Προσοχή!

Οι παρακάτω αναπτυξιακοί σταθμοί είναι κατά προσέγγιση και τα ηλικιακά όρια δεν ισχύουν απόλυτα για  όλα τα παιδιά. Ένα παιδί που δεν έχει ακόμα κατακτήσει τους σταθμούς που αντιστοιχούν στην ηλικία του δεν έχει απαραίτητα κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα αλλά χρειάζεται  αξιολόγηση η οποία μπορεί να γίνει μόνο από τον ειδικό παιδίατρο-αναπτυξιολόγο.

1-3μηνών: Παρακολουθεί αντικείμενο σε οριζόντια-κάθετη γραμμή και κύκλο. Γραπώνει αντικείμενα. Μεταφέρει τη ματιά του από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Αφήνει κάτι που κρατά για να πιάσει κάτι άλλο που του δίνουμε

 

4-6μηνών Το μωρό αποκτά καλύτερο έλεγχο των χεριών του.  Απλώνει το χέρι και πιάνει κοντινά του αντικείμενα. Καθώς είναι ξαπλωμένο περνά πολύ χρόνο παρατηρώντας τα δάχτυλά του. Μεταφέρει αντικείμενο από ένα χέρι σε άλλο.

Ιδανική περίοδος για να του δώσετε την πρώτη κουδουνίστρα που σύντομα θα μάθει πώς να κουνά απολαμβάνοντας το θόρυβο που κάνει. Προτρέψτε το να αγγίζει παιχνίδια που έχουν ενσωματωμένα υλικά διαφορετικής υφής και υλικού όπως π.χ. βιβλία αφής, κουβέρτες ή πίνακες δραστηριοτήτων.

7-9 μηνών Από τη στιγμή που έχει μάθει να κάθεται στην καθιστή θέση χωρίς να στηρίζεται πια στα χέρια του, μπορεί να τα πιάσει με αυτά οτιδήποτε τραβά το ενδιαφέρον του. H σύλληψη γίνεται πια μεταξύ αντίχειρα και λοιπών δακτύλων.Δώστε του να κρατά το μπουκάλι με το γάλα με τα χεράκια του.

10-12 μηνών Το μωρό σας μαθαίνει τη λαβή δείκτη – αντίχειρα και με αυτά τα δάχτυλα πιάνει πλέον αντικείμενα με ακρίβεια. Ανοίγει καπάκια. Τραβά κυλιόμενα παιχνίδια από το κορδόνι τους. Παίξτε με το μωρό σας το παιχνίδι «πάρε- δώσε» προσφέροντας του ένα παιχνιδάκι ή ένα ασφαλές αντικείμενο και ζητώντας στη συνέχεια αφού το κρατήσει λίγο να σας το δώσει πίσω. Χρήσιμα είναι παιχνίδια που ατ τσουλάς ή τα τραβάς από κορδόνι. Μπορεί επίσης να αρχίσει να δείχνει με τον δείκτη.

Ενός έτους Ολοκληρωμένη η λεπτή σύλληψη μεταξύ αντίχειρα και δείκτη. Οι λεπτές κινήσεις αρχίζουν πλέον να χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά: Δείχνει με τον δείκτη, κάνει παλαμάκια και να γνέφει γεια.

15μηνών Φτιάχνει πύργο με 3-4 κύβους.

 

18 μηνών Παίζει με ενσφηνώματα σε ανεστραμμένη μορφή

 

20 μηνών Φτιάχνει τρένο με 3 κύβους. Πετά μπάλα στον άλλο

 

2ετών Ζωγραφίζει κάθετες και οριζόντιες γραμμές με καθοδήγηση, κλείνει κουτιά, φτιάχνει πύργο με 7κύβους

 

3 ετών Προσπαθεί να κόψει με το ψαλίδι. Για την ενθάρρυνση της λεπτής κινητικότητας σ’αυτές τις ηλικίες, τα ξύλινα πάζλ, οι δαχτυλομπογιές και τα παιχνίδια δραστηριοτήτων θα τον βοηθήσουν να μάθει το αίτιο, τον τρόπο και το αποτέλεσμα, κάτι που προάγει τη νοημοσύνη και την ομιλία πάρα πολύ. Κύβοι που τοποθετούνται ο ένας πάνω από τον άλλο, κουτιά που τα ανοίγεις ή τα ξεβιδώνεις και βγάζεις ότι κρύβουν μέσα, προάγουν επίσης τη δημιουργική φαντασία. Χρήσιμα επίσης είναι: Παιχνίδια και κατασκευές με πλαστελίνες, κουκλοθέατρο με δαχτυλοκουκλάκια, κατασκευές με χάντρες ή ακόμα και ζυμαρικά που έχουν τρύπα στη μέση και κορδόνια ή κορδέλες!

 

4 ετών Ζωγραφίζει ανθρώπους και αντιγράφει σχήματα. Φτιάχνει παζλ

 

5 ετών Αντιγράφει γράμματα

 

6 ετών Γράφει το όνομά του, ζωγραφίζει με περισσότερες λεπτομέρειες

 

7-8 ετών Ανάπτυξη γραφής-ορθογραφία

επόμενο προηγούμενο Όλα τα άρθρα

Δρ. ΚΩNΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ | © 2024 Web Design & Development by Generation Y